tisdag 27 april 2010

Moussaka recept från LCHF kokboken

Airams Moussaka

4-6 portioner


Ingredienser:
2 auberginer, ca 500gr
olja
400 gram färs, gärna 50/50
1 gul lök
2-4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
oregano, salt och vitpeppar
smör till stekning
1 dl grädde plus eventuellt 1/2 dl vatten

Oststanning
2 ägg
1 dl majonnäs
2-3 dl riven fet ost, gärna blandad med smak

Gör så här
Tillagas på spis och i ugn i 225 grader

I många recept uppmanas vi att salta ur aubergine innan anrättning. Sådan överkurs hoppar vi över i de airamska recepten. Slutresultatet blir detsamma.

Hacka löken fint och låt svettas i smöret. Tillsätt färsen och bryn. Blanda ner tomatpurén och låt även den bryna med ett litet slag för att minimera risken med frän tomatsmak. Krydda och slå på grädde. Låt puttra till en kort köttfärsröra. Späd eventuellt med vatten om verkar bli för torrt.

Skiva auberginen och bryn i en aning olja på båda sidor. Lägg aubergineskivorna omlott i ugnfast form. Täck och fördela med köttfärsröran. Vispa upp äggen och bland med majonnäs och ost. Slå oststanningen på toppen gratinera till vackert gyllenbrun färg.

Källa: Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-Kokbok

Detta är en av mina absoluta favoriträtter, serveras med tzatziki så blir det supergott. Testade även att ha lammfärs istället för blandfärs, gillar man lamm så är det en hit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar